Thursday 29 October 2015

Minuman Soda Campuran Kunyit dan Yang Membantu Sistem Penghadaman dan Melegakan Kesakitan

Selalunya kunyit digunakan sebagai rempah dalam masakan. Dalam beberapa kajian yang telah dilakukan,  membuktikan bahawa kunyit mungkin juga membantu dalam pelbagai radang, penyakit, bakteria, kulat, parasit dan juga kanser. Berikut adalah senarai manfaat yang terbaik terdapat dalam kunyit:


turmeric-soda



Curcumin meningkatkan faktor neurotrophic perolehan otak, seterusnya meningkatkan fungsi otak dan mengurangkan risiko  penyakit-penyakit otak.






  • Merendahkan risiko penyakit-penyakit otak kerana kemampuannya untuk meningkatkan faktor neurotrophic perolehan otak.
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung.
  • Ia digunakan untuk mencegah dan merawat penyakit Alzheimer (nyanyuk).
  • Ia membantu masalah sakit sendi (arthritis) melalui ciri-ciri anti-radangnya. 
  • Ia adalah ubat yang hebat terhadap kemurungan.
  • Ia mempunyai anti - penuaan dan melawan penyakit-penyakit kronik berkaitan usia.

Walaupun ia sangat bermanfaat ia adalah amat sukar untuk badan kita untuk menyerapnya. Ini adalah sangat penting untuk mencari kaedah yang betul untuk menggunakan kunyit dalam diet pemakanan kita dan menikmati manfaat-manfaatnya.


Menurut kajian yang diterbitkan dalam Jurnal  Sains dan Teknologi Makanan Antarabangsa cara yang terbaik ialah menggunakan kunyit yang ditapai / fermentasi kerana dengan cara itu mempunyai kadar penyerapan yang terbaik ke dalam badan kita.

Berikut adalah resepi terbaik kunyit yang ditapai yang akan meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhannya.

Bahan-bahan yang diperlukan:




- 1 cawan hirisan kunyit (tak perlu kupas)

- ¾ cawan madu asli

- 2 biji lemon organik atau limau nipis (anda juga boleh menggunakan kedua-dua lemon dan limau nipis)


- 6 cawan air


Proses penyediaan:

Gunakan periuk yang besar. Letakkan air dan kunyit di dalamnya. Rebus  selama 20 minit dan renehkan selama 15 - 20 minit lagi. Ketepikan dan sejukkan. Tambahkan bahan-bahan lain. Gaul rata dan letakkan bahan-bahan ini ke dalam balang yang besar.

Tutup balang dan simpan di tempat yang gelap dan panas selama 3 hari. Jika dilakukan pada musim sejuk, simpan balang untuk 4-5 hari.

Kacau balang dari semasa ke semasa dan selepas 3 hari, tapis ramuan ke dalam botol kaca dan biarkannya berkarbonat selama 3 hari lagi. Sekarang simpankan di dalam peti sejuk dan biarkan selama seminggu sebelum berlakunya penapaian.


Sebelum mengambilnya,  kacau atau goncang dahulu botol sehingga sebati,  dan minuman anda sudah sedia!









No comments:

Post a Comment