Pasta Miso
Bahan-Bahan
- 2kg kacang soya
- 2kg beras koji
- 0.8kg garam
Cara-cara
1. Rendamkan kacang soya semalaman
2. Rebuskan kacang soya selama 4 jam
3. Sementara itu dalam campurkan dan gaul rata beras koji dan garam dalam mangkuk
4. Lenyekkan kacang soya
5. Campurkan semua bahan
Selepas rebus, toskan kacang dan lenyekkan dalam mangkuk besar. Selepas lenyek, masukkan beras dan garam yang digaul rata ke dalam kacang soya yang telah dilenyek. Gaul rata.
Bulatkan adunan dan masukkan dalam balang dengan teknik melempar bagi memastikan tiada ruang udara (sila lihat video).
Setelah penuh, tabur dan ratakan garam di bahagian atas adunan. Tutup dengan plastik di bahagian atas. Tutup ketat balang dan simpan di tempat sejuk dan gelap selama 8 bulan.
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment